Flashback: Dinner with the Prime Minister

Flashback: Dinner with the Prime Minister

Around 180 representatives of the foreign investors, diplomats and members of the Swedish, American, British, Danish, German, Finnish, Irish, Netherlands, Norwegian,  and Swiss Chambers of Commerce and the Foreign Investors' Council of Latvia (FICIL) attended the Joint Chamber Dinner with the new Prime Minister Maris Kučinskis on April 20 , 2016.

The Prime Minister Kučinskis addressed the core issues that should be improved in the nearest future: to join forces on improving the business climate, ensure a more predictable and stable tax system, to make budget spending more transparent, tackle the shadow economy as well as complete the difficult reforms in education and healthcare sectors.

The event was supported by Tark Grunte Sutkiene, GlaxoSmithKline, Microsoft Latvia and Swiss Baltic Business Experts .

Press release in Latvian

Rīgā, 2016. gada 20. aprīlī

Paziņojums medijiem

Ārvalstu investori un Ministru prezidents diskutē

par uzņēmējdarbības vidi un investīciju klimatu Latvijā

Spēcīga politiskā līderība, risinot Latvijas tautsaimniecībā ilgstoši sasāpējušus jautājumus, ir viens no galvenajiem jautājumiem, kurus uzsvēra ārvalstu investori Latvijā, tiekoties šovakar ar Ministru prezidentu Māri Kučinski. Tāpat ārvalstu investorus uztrauc demogrāfiskā situācija un ierobežotā darbaspēka pieejamība, neapmierinošā situācija izglītības sistēmā un inovāciju attīstībā un, jo īpaši, tiesiskā vide valstī un augstais ēnu ekonomikas īpatsvars. Kā norāda investori, šie ir būtiskākie faktori, kas tieši ietekmē lēmumus par jaunu vai turpmāku investīciju veikšanu.

“Redzam, ka ekonomikas attīstības tempi sāk mazināties ne tikai Latvijā, bet lielā daļā pasaules. Savukārt konkurence nemitīgi saasinās – gan valstis, gan uzņēmumi pastiprināti domā par to, kā uzlabot savu konkurētspēju. Ja vēlamies, lai mūsu ekonomika turpina augt, lai uzņēmumi attīstās, lai valstī būtu vairāk investīciju, tad attiecīgi jārīkojas. Ar vārdiem vien nepietiks. Ārvalstu investori, tāpat kā vietējie uzņēmēji, vēlas saskatīt spēcīgu politisko līderību, turpinot reformas un veidojot priekšnosacījumus valsts attīstībai”, norāda Ārvalstu investoru padomes Latvijā valdes priekšsēdētāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska.

Par to, ka konkurence par investīcijām saasinās liecina arī statistikas dati - Latvijā jaunu investīciju apjoms uzņēmumu pamatkapitālā un arī kopējais apgrozījuma pieaugums krītas. Lai investīciju piesaistē spētu konkurēt ar kaimiņvalstīm, Latvijai jāveic virkne uzņēmējdarbības un investīciju vides uzlabojumu: jāpilnveido tiesiskais regulējums, kas skar uzņēmējdarbību, jāmazina birokrātiskais slogs, jāievieš visaptveroša maksātnespējas procesu uzraudzības un kontroles sistēma, jāattīsta mērķtiecīga investīciju piesaistes politika.

Plānots, ka savu skatījumu par to, kā risināt ar uzņēmējdarbības vidi saistītos jautājumus ārvalstu investori sniegs 26. un 27. maijā, kad notiks jau divdesmitā valdības un Ārvalstu investoru padomes Latvijā tikšanās.

Vakariņu diskusiju ar Ministru prezidentu Māri Kučinski rīkoja Ārvalstu investoru padome Latvijā kopā ar Amerikas, Dānijas, Īrijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Somijas, Šveices, Vācijas un Zviedrijas Tirdzniecības kamerām Latvijā un tajā piedalījās vairāk nekā 180 ārvalstu investoru pārstāvji, diplomāti un ārvalstu tirdzniecības kameru biedri. Pasākumu atbalstīja uzņēmumi GlaxoSmithKline Latvija,  Microsoft Latvija, SwissBaltic Business Experts AG  un  ZAB “TARK GRUNTE SUTKIENE”.

Informāciju sagatavoja:

Marta Jaksona

ĀIPL projektu direktore

E-pasts: marta.jaksona@ficil.lv

Tālr. 67217202