Latvijas diaspora Zviedrijā pārrunā iesaisti Latvijas tautsaimniecības attīstībā

Latvijas diaspora Zviedrijā pārrunā iesaisti Latvijas tautsaimniecības attīstībā

2024. gada 23. martā Stokholmā, Zviedrijā, notika Biznesa brokastis latviešu diasporas pārstāvjiem, uzņēmējiem un nozaru profesionāļiem.

Pasākumu atklāja Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Zviedrijas Karalistē Ilze Rūse, uzsverot, ka diasporas uzņēmēju un profesionāļu savstarpējai sadarbībai ir augsta prioritāte Latvijas valsts attīstības veicināšanā.

Latvijas Universitātes profesore un Latvijas Transatlantiskās organizācijas (LATO) valdes locekle Žaneta Ozoliņa klātesošos iepazīstināja ar ģeopolitisko situāciju Latvijā, akcentējot nākotnes izaicinājumus saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā. Viņa norādīja, ka Latvijas iekšējās ekonomikas stiprināšana ir viens no mūsu valsts drošības garantiem un, ka esošajā situācijā svarīgas ir ilgtermiņa stratēģijas – gan individuālās, gan valsts.

Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Makroekonomikas analīzes daļas ekonomists Matīss Mirošņikovs raksturoja Latvijas makroekonomisko situāciju, norādot, ka šī brīža aktuālā sociāli ekonomiskā situācijā Latvijā ir pat veiksmīgāka nekā Zviedrijā.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji – Valsts tēla nodaļas diasporas koordinatore ekonomiskas jautājumos Ilze Mičule un Latvijas ārējās ekonomiskās pārstāvniecības Zviedrijā vadītājs Valters Jēkabsons uzsvēra LIAA sadarbības pieredzi akcentējot, ka biznesa vidē viens no lielākajiem izaicinājumiem ir vienam sadarbības partnerim spēt atrast citu. 

Savukārt Latvijas eksportētāju asociācijas The Red Jackets pārstāve Līva Stūrmane sniedza pārskatu par Latvijas eksportu, piebilstot, ka produkti, pakalpojumi, uzņēmējdarbība un preces ir tikpat liels Latvijas vēstījums, kā ikviens Latvijas tautas pārstāvis gan ārvalstīs, gan Latvijā.

Ilze Neparte-Saleniece, Zviedrijas Tirdzniecības kameras Latvijā izpilddirektore, izteica gatavību dalīties ar kontaktiem un veidot sadarbību ar diasporas uzņēmējiem Zviedrijā.

Pasaules Brīvo latviešu apvienības valdes priekšsēdis Pēteris Blumbergs kā 2025. gadā lielākās plānotās aktivitātes iezīmēja Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumu (PLEIF) un Spotlight Latvia 2025, norādot, ka ekonomiskie jautājumi ir cieši saistīti ar valsts aizsardzības industriju.

Noslēgumā viena no darbīgākajām latviešu diasporas pārstāvēm Zviedrijā Austra Krēsliņa aicināja pasākuma dalībniekus aktīvi piedalīties diskusijās un pārrunāt aktuālos izaicinājumus uzņēmējdarbības un ekonomiskās sadarbības veicināšanai starp Latviju un Zviedriju. Dalībnieki pauda viedokli par nepieciešamību arī turpmāk organizēt šāda veida tikšanās, lai veicinātu ciešāku sadarbību diasporā, abpusēju informācijas apmaiņu un sekmētu investīciju piesaisti Latvijai. Pēc vietējās diasporas pārstāvju iniciatīvas tika pārrunāta nepieciešamība veidot Biznesa klubu vai kādu citu institucionālu organizāciju, kas palīdzētu šādu mērķu sasniegšanai. 

Informācijai

Pasākumu organizēja Pasaules Brīvo latviešu apvienība sadarbībā ar Latvijas Republikas Ārlietu ministriju, Latvijas Republikas vēstniecību Zviedrijas Karalistē, Latvijas Banku, Latvijas eksportētāju asociāciju The Red Jackets, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un Zviedrijas Tirdzniecības kameru Latvijā.

Projektu atbalsta Latvijas Republikas Ārlietu ministrija no diasporas atbalsta programmas līdzekļiem.

Pirmās Biznesa brokastis notika 2022. gada 17. septembrī Frankfurtē, Vācijā, bet otrās – 2022. gada 29. oktobrī Londonā, Lielbritānijā.

AVOTS: Latvijas Republikas Vēstniecība Zviedrijas Karalistē